tiistai 23. helmikuuta 2021

Tonnin sohva

Taas jälleen Pennin ajatustyöpajassa on pyöritelty raha-asioita.

Sain mieleeni ajatuksen, että uusi sohva olisi kiva. Bongasinkin jo aivan ihanan yksilön netistä. Hintaa olisi noin tuhat euroa, mutta liekö se niin vakavaa, hieno sohva ja mukava istuakin.

Aloin sitten miettiä. Jos mulla olisi tonnin sohva, mitä se oikeasti tarkoittaisi arkielämän tasolla päivittäin. Jos siihen läikkyisi jotain, se olisi isompi kriisi kuin nykyiselle muutaman satasen sohvalle läikyttäminen.

Ja jos on tonnin sohva, niin eihän se käy, että sen kaverina huoneessa on vanhat nukkaiset mööpelit (ja tämä iänikuinen sekasotku). Tonnin sohvasta eskaloituisi pahimmillaan kokonainen sisutuskierre, ja se vasta tulisikin kalliiksi!

Puhumattakaan siitä, millainen ekologinen vaikutus tällä tonnin sohvalla olisi. Jos nykyinen sohva on toimiva vaikkakin vähän aikaa nähnyt mutta silti täysin 100%  kelvollinen, onko ok hankkia sen tilalle uusi? No ei ole.

Mitä design-elämää mä kuvittelen eläväni, että tonnin sohva olisi mitenkään oikeutettu. 

Ketä varten minä kulutan.

Tämä kaikki pisti pohtimaan sitä, miten helposti ja huomaamatta oman kulutuksen focus siirtyy johonkin ideaaliminään. 

Voisin olla ihminen jolla on tonnin sohva. 

Ehkä myös haluaisin olla ihminen jolla on hieno (tonnin) sohva hienossa asunnossa, sopusointuinen elämä ja ikuinen auringonpaiste.

Hieno valoisa asunto, ei pölyä, ei kasoja, kukkia vaasissa ja kaikki kauniisti harmoniassa. Ja hupskeikkaa kohtapa olisikin pistetty haisemaan tonni jos toinenkin tätä haavetta tavoitellessa.

Eikä tuossa suoranaisesti olisi mitään väärää, mutta onko se jotain mitä minä itse haluan? Haluanko sitä itselleni omaksi, ja olisiko se minulle kaiken panostamisen arvoista? Ei olisi, ei mulle. Joillekin muille todennäköisesti olisi.

Hedelmällisin lähtökohta kestävien ja itselle toimivien ratkaisujen tekemisessä on se, millainen ihminen minä rehellisesti olen. 

Okei, saattaisin hyvinkin arvostaa tonnin sohvan kauneutta ja käytettävyyttä, mutta koska olen kömpelö rähmänäppi ja boheemiuteen taipuvainen homssantuu, niin tonnin sohva minun hanurini alle olisi lähinnä huono ja kallis vitsi.

Oma sottapyttyisyyteni elää paljon rennommin, kun mahdollinen bologneselautasen 180-asteen ympärikääntö nykyiselle elämäntapasohvalle ei aiheuttaisi muuta kuin kevyttä kiroilua ja luultavasti naurunremakan. Tonnin sohva saisi olla käytössä useamman vuosikymmenen, ennenkuin sen bolognesettamisesta tulisi naurun aihe.

Jotenka tonnin sohva jäi kauppaan. 

Tämän saman logiikan kun muistaisi sukkahousujen/meikkien/ompelutarvikkeiden ja mekkojen kanssa, niin ei tulisi hankittua niitäkään ketään muuta varten. Itse kun tykkään enempi ajatuksesta että olisin sukkahousuja/meikkejä/mekkoja käyttävä henkilö, mutta todellinen minä ei kuunaan saa aikaiseksi käyttää mitään niistä.

5 kommenttia:

 1. Mitäpä, jos alat kaihtaa noita arjen kiusauksia ja laittaa säästöön summan, jonka onnistuit pitämään itselläsi, kun et sortunut tarpeettomaan mekkoon, meikkiin tms. Ostat sitten hyvällä mielellä uuden sohvan, kun tonni on kasassa. Minusta vaivannäkö, odotus ja itsensä voittaminen vain lisäävät onnea uudesta sohvasta. Sitä paitsi siinä vaiheessa, kun tonni on säästetty, vanha onkin jo todella kulunut ja oikeasti vaihdettava.

  VastaaPoista
 2. Omia kulutustottumuksiaan on hyvä aina kyseenalaistaa ja tarkastella kriittisesti. Huonekalut ovat onneksi melko kalliita kertaostoksia eikä yhteen asuntoon usein mahdu kovin montaa erikokoista ja tyylistä televisiotasoa tai ruokapöytää. Onpa mokomilla hävyttömän pitkät toimitusajatkin silloin kun oikeasti sattuu tarvitsemaan ja uutena ostaa. Sen takia omia aikaa päätöksen ja sen järkevyyden tarkastelulle on enemmän. 10 eri sävyistä huulipunaa ja 20 paria kenkiä sen sijaan mahtuu asunnon neliöihin melko kivuttomasti ja usein melki edullisen hinnan vuoksi ostopäätös on nopea ja helppo tehdä mielihalua tarkemmin tutkimatta. Mutta niinhän sitä sanotaan, että tiedostaminen on ensimmäinen askel muutokseen joten olet selkeästi oikealla polulla. Ja sillä tiellä itsekin olen kulutuksen kanssa. Meikeissä ja hiustuotteissa olen oppinut, että käytän tasan niitä samoja tuotteita riippumatta siitä montako luomiväriä, kosteussuihketta, hiusöljyä tai poskipunan sävyä wc-kaapin hyllystä löytyy. Niinpä olen viime vuosina ostanut vain niitä kosmetiikkatuotteita jotka ovat loppumassa koska siitä tietää, että ne tulevat oikeasti käyttöön. Vaatteissa homma on vähän haastavampaa ja oma tyyli vähän etsinnässä etenkin nyt korona-aikana kun päällä on vaan leggareita ja neuletakkeja tai huppareita :D

  VastaaPoista
 3. Samaistun hyvin kirjoitukseen. Välillä hankintoja on tehnyt vain sen takia, että haluaisi olla sellainen ihminen joka jonkin asian omistaa ja käyttää. Nykyään osaan olla aika kriittinen erityisesti tavaroiden suhteen, joten turhakkeiden hankinta on vähentynyt huomattavasti. Sisustuksen suhteen olen pohtinut viime aikoina paljonkin sitä, minkälaisessa kodissa haluan asua ja elää. Nyt kun kotia on tullut tuijoteltua jonkin verran enemmän kuin normaalisti.

  -Neiti Nuukailija

  VastaaPoista
 4. Itse ostin ensimmäisen uuden sohvan vuonna 2016. Aiemmat sohvat ovat olleet käytettyjä toisilta ylimääräiseksi jääneitä ja ilmaisesksi saatuja. Uusi sohva maksoi vähän yli tonnin. Olen nyt 5 vuoden jälkeen hiukan pettynyt askon sohvien laatuun. Istuimet ovat jo aika väsyneet, itseasiassa olleet jo pari vuotta.

  Mutta itse asiaan. Itse näkisin, että sohvaa tai muita sen kaltaisia huonekaluja vaihdetaan melko harvoin. Tai no, jos muuttaa usein niin silloin ehkä voi joutua vaihtamaan pakosta, mutta jos asunto on jo hiukankin vakiintunut, niin suosittelisin itse sijoittamaan oikeaan laatuun ja ostamaan vähän kalliimman sohvan (tiedän hinta ei ole aina tae laadusta, mutta pointin varmaan ymmärtää) ja laskemaan hinta per käyttövuosi. Jos sohvaa käyttää seuraavan 10 vuotta, ei hinta per vuosi ole kovinkaan iso, mutta laadukkaamman ja vähän kalliimman sohvan ostaessa se kestää kauemmin ja siinä on käyttömukavuus eri tasolla.

  Omissa hankinnoissa ja kulutustottumuksissa olen alkanut noudattamaan seuraavaa mallia: Ostetaan harvoin, mutta laatua ja hyvää varustelua ja mukavuutta. Toki asettaa omia riskejä ja vaatimuksia sitoutua tavaroihin pidemmäksi aikaa, mutta ainakin itselleni tämä on ollut hyvä vaihtoehto.

  Myöskin osa tavaroista kannattaa ostaa käytettynä. Varsinkin tavarat jotka eivät käytössä juurikaan kulu tai ikä ei niissä näy. Tosin luteiden ja muiden kaupanpäälisten takia en välttämättä sohvaa uskaltaisi ainakaan vieraalta ostaa käytettynä, mutta unohtakaa tässä esimerkissä sohva.

  VastaaPoista
 5. Hyviä kommentteja, kiitos kaikille!

  Oon tullut siihen tulokseen, että sitten joskus kun uuden sohvan osto on aiheellinen, niin tonnin voin siihen hyvinkin laittaa. Mutta vanha sohva pitää olla sitten oikeasti loppuunkäytetty! Eli hetken mielijohteesta en uutta sohvaa osta, enkä vaan siksi, että uusi sohva olisi kivaa vaihtelua tai mukavan värinen.

  Itsehillintä, sitä tässä tarvitaan. Ja harjoitellaan. Voisin hyvinkin ottaa ohjenuorakseni sen, että kun jokin hyödyke tai käyttötavara on oikeasti loppu, niin sitten ostan uuden. Oli kyse sitten kasvovoiteesta tai sohvasta.

  VastaaPoista