sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Graalin malja korkattu, uusi kuluseuranta pistää Pennin ruotuun!

Mulla on ollut vaihteleva tapa merkata menojani ylös exceliin. Kuten jotkut ehkä muistavat, olen menneinä vuosina tehnyt jos jonkinlaista excel-raporttia kuluistani muun muassa kuukausitasolla. Yhäkin merkkaan menot ylös, mutta ainoastaan kulutusmenot. Enkä ole niitä täällä viime aikoina avannut, koska olen laiska.

Sijoituksiin laittamiani rahoja seuraan excelissä. Ruoka- ym pakollisia elämänkulujani en ole täällä blogissa muutamasta syystä lähtenyt ruotimaan. Ensinnä ne ovat tosi vakiintuneet, ja toisekseen en saa itseäni motivoitumaan esimerkiksi tarkkaan ruokakuluseurantaan. Maksan kuukausittain 250 euroa ruokatilille josta meidän talouden ruuat hankitaan, ja tämän tarkempaa dataa mulla ei ruokakuiteista sitten olekaan.

Koen että nimenomaan ns. turhien hömppäkulujen seuranta ja suitsinta on mulle tärkeää, enkä jaksa seurata saati eritellä koko tulo/kulukakkuani ja muun muassa laskea omaa säästöprosenttia, vaikka sekin mielenkiintoista olisi.


Mun kuukausittaiseen rahavirtaan liittyy törsäilyn lisäksi myös säästämistä, rahastosäästämistä, sijoitusasuntoja ja niihin liittyviä menoja ja sijoituslainan maksua niin omalla kuin vuokratulorahalla. Oon yrittänyt pitää näistä tarkkaa kirjaa, ja äh, ei, mä en saa näillä hoksottimilla tehtyä koko taloudestani järkevää saati ymmärrettävää erittelyä, jota kukaan ihminen jaksaisi lukea.

Keskityn siis kuluttamiseen - niin blogissa kuin itse elämässäkin (valitettavasti).

Kuulostaa siltä, että mun talous olisi täysi kaaos enkä itsekään ymmärrä täysin missä mennään. Toki tämä on osittain totta, mutta onneksi olen useimmiten tilanteen tasalla.

Mutta siis nyt! Päästäänpä vihdoin asiaan!

Nyt olen siis tullut keksineeksi taas yhden tavan, jolla seurata kulutusrahankäyttöäni. Ja musta tuntuu, että tämä voi olla hyvä!

Olen merkannut kulujani eri tavalla ylös tässä kuussa. Tein listan, johon ikäänkuin eskaloituu kuluvan kuun kulutuksiin käytetty raha. Aiemminkin olen toki nähnyt kulutuksen kuukausikohtaisen total-summan excelissäni koko ajan, mutta jotenkaan se ei ole mennyt jakeluun halutulla vakavuudella.

Nyt otin järeät keinot käyttöön - tein uuden taulukon:

Nyt on uutta motivaatiota pitää tuo kumuloituva summa pienenä - lisäksi haluan enemmän tyhjiä rivejä tuohon listaan! Ei joka päivä voi ostaa jotain!

Olen esimerkiksi miettinyt uuden talvitakin ostoa, ja netissä pyörivät mainokset ovat tätä hanketta pitäneet elossa. Mutta kas, jos ostaisin takin, se pompauttaisi kulutustani ihan eri sataluvulle kuin missä tällä hetkellä mennään.

Kuten näkyy, summa nousee ihan itsestääkin koko ajan korkeammalle ilman että varsinaisesti porsastelen mitään, joten en todellakaan tarvitse talvitakkia tuota summaa kasvattamaan. 

Ja tarvitsenko uutta talvitakkia? Tarvitsenko todella? Haluaisin tottakai, mutta sepä ei nyt riitä. Takki pysykööt kaupassa, oli mitkä pähkähullut päivät meneillään tahansa.

Lisäksi tämä excel hahmottaa mulle vihdoin ymmärrettävällä tavalla, että miten pienistä puroista syntyy ne isot menot! Jos mun pitäisi arvioida, niin en olisi tässä kuussa käyttänyt vielä paljoakaan rahaa. Ja pah! Melkein 150 euroa olen hutiloinut menemään.

Mun on (ollut?) vaikea hahmottaa sitä, että jos ostan kuun alussa mitään isompaa, niin se ikäänkuin rasittaa mun lompakkoa vielä kuun lopussa (kunnes tulee seuraava palkka). Oma päänsisäinen kalenteri on niin katkeileva, etten enää kuun puolivälin jälkeen muista mitä olen alkukuusta hankkinut. Ja sitten ihmettelen että mihin mun rahat on hävinneet.

Tämä lista olkoot mulla nyt ainakin tämän kuukauden käytössä, ja katsotaan mitkä fiilikset on sitten.

3 kommenttia:

 1. Sä oot fiksu. Mä teen tätä nyt käsin yhteen päiväkirjaan ruoan osalta ja kännykässä on laskuri joka jaottelee menokohteiden mukaan, ei paras mahdollinen mutta esim. Lokakuun osalta kulutus on jo 230 vaikka ollaan vasta 11 päivässä.

  Jaiksjaiks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiitos :) mun fiksuus vähän vaihtelee tilanteen mukaan, välillä joo ja välillä hupsista.

   Mun eskaloituvassa summassa ei oo ollenkaan huomioitu ruokakuluja, että siinä mielessä sun 230 euroa on paljon parempi luku kuin mun! Katsotaan missä lukemissa huidellaan loppukuussa itse kukin, mulla on nyt vakaa usko että tästä kuusta tulee hyvä meille kaikille :)

   Voisi oikeastaan ajatella että mun laskenta lähtee 250 eurosta joka kuu, kun senverran laitan ruokatilille heti palkasta. Suhtaudun ruokakuluihini ikäänkuin jo menetettyyn rahaan: se menee palkasta heti päältä pois, enkä edes näe koko summaa. Että siis, mun matikkani on siltä osin armollinen, kun jaottelen eri menokategoriat tälleen omiin karsinoihinsa :D

   Joku päivä teen vielä menokakun koko omasta finanssielämästäni, ihan joka sarakkeesta. Pelottaa...

   Poista
  2. Eikun nimenomaan voi olla fiksua keskittyä omanaan jokaiseen eri kuluerään. Nyt mä esin. Yritän edelleen keskittyä ruokarahaan sekä esim. Vaatteisiin ja koiriin meneviin

   Poista