lauantai 8. elokuuta 2020

Kympin tavoite? Kympin tavoite!

Olen lukenut kesälomallani Julia Thurenin Kaikki rahasta -kirjan, ja päähäni tärähti kerralla ajatus oman kymppitonnin säästämisestä. 

Tajusin nimittäin, että nyt saattaisi olla sopiva hetki kymppitonnin säästämisen aloittamiselle, koska: 

- Korona-ajan tuoma epävarmuus sai mut keväällä tajuamaan salaman lailla käteiskassan tärkeyden. Ja sen faktan, että mun käteiset oli/on tosi olemattomat.

- Koska matkustelut on pannassa, mulla ainakin teoriassa jää enemmän rahaa säästöön (olettaen että työpaikkani säilyy myös jatkossa). 

Joten miksipä en rupeaisi tuumasta toimeen!
Laskeskellaanpas:

Heinäkuun palkasta sain Norwegian-tililleni taas lisää saldoa. Olen lihottanut säästötiliäni keväästä lähtien, kun korona vei matkasuunnitelmat ja yleispaniikki käteiskassan puuttumisesta iski. Heinäkuun palkan jälkeen norwegianissani on nyt kokonaista 2600 euroa. Loistava pohjakassa kymppitonniprojektille! 

Kymppitonniin on 7400 euroa matkaa. 7400 jaettuna 12 kuukaudella on 617 euroa per kuukausi. Jaiks. Onnistuuko multa tämmöinen säästö per kuukausi? Ja miksi tämä kymppitonni pitäisi kasata vuodessa?

Vuoden tavoiteajan määrittely voisi olla turmion tie tälle vielä niin hauraalle projektille, joten laitan mielummin epämääräiseksi tavoitteeksi kaksi vuotta. Vaikka inspiroidun Thurenin kirjasta ja hienosta suorituksesta kasata oma kymppitonninsa vuodessa, en ole samanlainen supernainen, ainakaan lähtöjään, joten unohdetaan tuo vuoden tavoiteaika.

Kahden vuoden tahti tarkoittaisi, että säästää pitäisi 309 euroa kuussa. Tuntuu jo lähes realistiselta! Haluan mielummin kannustaa kuin masentaa itseäni tällä projektilla, joten tavoite täytyy olla jokseenkin mahdollisesti saavutettava. Tosin jos minkäänlaista aikarajoitusta en laita, niin itseni tuntien homma venyy vanuu ja lopulta unohtuu.
Entäs muut säästöt? Indekseihin mulla on mennyt 200 euroa kuussa, ja tuntuu järkevältä tehdä näin jatkossakin. Vaikka tämä kymppitonniprojektin kertymistä hidastaakin. Saattaisin EHKÄ saada KENTIES kybätonnin kasaan jos ohjaisin 
kymppitonniin myös indekseihin menevän 200 euroa ja muut pikkusijoitukset (mm. sijoituslainan omatoimiosuudet). Mutta se tuntuisi taas munien samaan koriin latomiselta.

Joten näillä mennään. Hiljainen kymppitonniprojekti on nostettu liedelle porisemaan, katsotaan jos se kohta alkaisi kuplia. Tai alkaahan se, samperi, kun niin päätetään.

2 kommenttia:

  1. Eikö siihen 10 donatsuun sisälly siis muut sijoitukset? Sulla menee jo ihan mukavasti sukanvarteen :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) Tosi kivasti oon saanut kyllä sukanvartta lihotettua nyt koronan aikaan, kun mun ykkösmenoerä (matkustelu) on mennyt nollille. Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin.

    Tavoitteena on saada kymppidonatsu käteistä, eli indeksisijoitukset ei sisälly tohon projektiin. Mulla on vähän katsotaan sanoi lääkäri -tyylinen ajattelu tän kybätonniprojektin kanssa - valmistuu kun valmistuu, jos ei kahdessa vuodessa niin sitten esim neljässä. Hampaat irvessä säästäminen ja muun elämän holdiin laitto ei mun tapauksessa toimi, mutta niin kauan kun passi pysyy pöytälaatikossa niin kymppitonni kasvaa hyvää vauhtia. Ja kun uskaltaa johki taas matkustaa, niin tahti hidastuu. Life is life is life.

    VastaaPoista